Co Polacy jedli przed wojną?
Co Polacy jedli przed wojną?
Posiłek przy pracy na budowie w 20-leciu międzywojennym
/Domena publiczna /INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
//
Reklama
(function(g, Inpl) {
Inpl.event.onReady(function() {
g.cmd.push(function() {
g.display('ad-gora_srodek');
});
});
})(googletag, Inpl.Ad);
(function() {
if(Inpl.Ad.settings.noAdvertisement === true) {
document.querySelectorAll(".article-body__ad-gora-srodek").forEach(function(item) {
item.style.display = "none";
});
}
if( window.innerWidth >= 1000 ) {
var adGoraSrodekHelper = document.querySelector(".gora_srodek_helper_cont");
adGoraSrodekHelper.id = "ad-gora_srodek";
adGoraSrodekHelper.style.minWidth = "750px";
adGoraSrodekHelper.style.minHeight = "100px";
window.addEventListener("Inpl.gora_srodek.loaded", function(ev) {
var container = document.getElementById("ad-gora_srodek").parentNode;
if ("1" == "1") {
container.style.display = "flex";
container.querySelector(".adLabel h3").style.display = "block";
} else {
document.querySelector("#adStandardTop2 .boxBody").style.display = "block";
}
document.querySelector("#placeholder-gora_srodek").style.display = "none";
});
}
})();
// {
if (item.name === 'gora_srodek' && !item.disable) {
exists = true;
addEventListener('Inpl.empty', function (ev) {
if ([item.slotid, item.name].indexOf(ev.detail.name) !== -1 && !Inpl.Ad.services.TesterService._tests) {
hideSlot();
}
});
}
});
if (!exists) {
hideSlot()
}
window.addEventListener('Inpl.adsLoaded', function () {
if (Inpl.Ad.services.TesterService._tests) {
document.querySelectorAll(".article-body__ad-gora-srodek").forEach(function (item) {
item.style.display = "block";
});
}
});
}
});
//]]>
gemius_hit("bQA1lgulueJ5gsBpQQRInbdMXmZk0Xt6WSr_G8w6w1..z7");
Historia
Środa, 24 stycznia 2018 (05:48)
window.addEventListener('load', function(){var lib = document.createElement('script');lib.src='https://js.iplsc.com/inpl.emotion/1.0.33/inpl.emotion.js';lib.async=true;document.body.appendChild(lib);});window.Inpl = window.Inpl || {};window.Inpl.Emotions = window.Inpl.Emotions || {};window.Inpl.Emotions.API_URL ='/' + 'emotions-api/v1/emotion';window.Inpl.Emotions.ObjectId ='2513126';window.Inpl.Emotions.TypeId ='1';Lubię toLubię to1Super1Hahaha0Szok0Smutny0Zły0Lubię toSuper2Udostępnij
.container-emotions-like-bar {
margin-bottom: 20px;
height: 40px;
}
window.addEventListener('emotionReady', function(){
const likeBarContainer = document.querySelector('.container-emotions-like-bar');
window.Inpl.Emotions.initLikeBar({container: likeBarContainer, theme:'rect', color: '#4da3dc', reactionsDisabled: 0})
})
Schabowy, tatar i golonka? Zapomnij. Dziczyzna? Chyba tylko dla panicza. A bigos myśliwski? Zwyczajny Polak nie wiedziałby nawet co to takiego. Sprawdź, co naprawdę jadano przed stuleciem.
Reklama
(function() {
if( window.innerWidth < 1000 ) {
var adContainer = document.getElementById("adStandardTop1");
if(adContainer) adContainer.style.display = "none";
var lboxContainer = document.getElementById("ad-labelbox");
if(lboxContainer) lboxContainer.style.height = "0px";
var adGoraSrodekHelper = document.querySelector(".gora_srodek_helper_cont_mob");
adGoraSrodekHelper.id = "ad-gora_srodek";
window.addEventListener("Inpl.gora_srodek.loaded", function(ev) {
document.querySelector("#gora_srodek_mobile .boxHeader").style.display = "block";
document.querySelector("#gora_srodek_mobile .boxBody").style.display = "block";
if ("1" == "1") document.getElementById("gora_srodek_mobile").parentNode.style.display = "inline-block";
document.querySelector("#placeholder-gora_srodek_mobile").style.display = "none";
});
}
if(Inpl.Ad.settings.noAdvertisement === true) {
document.getElementById("gora_srodek_mobile") && (document.getElementById("gora_srodek_mobile").style.display = "none");
document.querySelectorAll(".article-body__ad-gora-srodek").forEach(function(item) {
item.style.display = "none";
});
}
})();
Powiedzieć, że przed wojną wieś bywała głodna, to jak nic nie powiedzieć. Siedemdziesiąt procent ludności mieszkało właśnie poza miastem i to w zdecydowanej większości nie w uroczych dworkach ziemiańskich, a w prostych chatach. W wielu rodzinach włościańskich bieda aż piszczała, w szczególności w Polsce "B".
Dziś w każdym większym mieście znaleźć możemy restaurację prezentującą się jako przybytek serwujący prawdziwe "chłopskie jadło". Reklamują się one jako sięgające do tradycyjnej kuchni, najlepiej o korzeniach przedwojennych.
W menu takiej knajpy znajdziemy naturalnie schabowego na honorowym miejscu, gdzieś mignie tatar i goloneczka, ewentualnie jakaś dziczyzna czy bigos. A! I pierogi. Nie może zabraknąć wypełnionych nadzieniem do granic możliwości, skąpanych w tłuszczyku i obsypanych skwarkami pierogów. Cały problem w tym, że nijak ma się to wszystkie do tego, jak żywili się przed wojną zwyczajni Polacy.Reklama//
Komentarze
Prześlij komentarz