Co Polacy jedli przed wojną?

Co Polacy jedli przed wojną? Posiłek przy pracy na budowie w 20-leciu międzywojennym /Domena publiczna /INTERIA.PL/materiały prasowe Reklama // Reklama (function(g, Inpl) { Inpl.event.onReady(function() { g.cmd.push(function() { g.display('ad-gora_srodek'); }); }); })(googletag, Inpl.Ad); (function() { if(Inpl.Ad.settings.noAdvertisement === true) { document.querySelectorAll(".article-body__ad-gora-srodek").forEach(function(item) { item.style.display = "none"; }); } if( window.innerWidth >= 1000 ) { var adGoraSrodekHelper = document.querySelector(".gora_srodek_helper_cont"); adGoraSrodekHelper.id = "ad-gora_srodek"; adGoraSrodekHelper.style.minWidth = "750px"; adGoraSrodekHelper.style.minHeight = "100px"; window.addEventListener("Inpl.gora_srodek.loaded", function(ev) { var container = document.getElementById("ad-gora_srodek").parentNode; if ("1" == "1") { container.style.display = "flex"; container.querySelector(".adLabel h3").style.display = "block"; } else { document.querySelector("#adStandardTop2 .boxBody").style.display = "block"; } document.querySelector("#placeholder-gora_srodek").style.display = "none"; }); } })(); // { if (item.name === 'gora_srodek' && !item.disable) { exists = true; addEventListener('Inpl.empty', function (ev) { if ([item.slotid, item.name].indexOf(ev.detail.name) !== -1 && !Inpl.Ad.services.TesterService._tests) { hideSlot(); } }); } }); if (!exists) { hideSlot() } window.addEventListener('Inpl.adsLoaded', function () { if (Inpl.Ad.services.TesterService._tests) { document.querySelectorAll(".article-body__ad-gora-srodek").forEach(function (item) { item.style.display = "block"; }); } }); } }); //]]> gemius_hit("bQA1lgulueJ5gsBpQQRInbdMXmZk0Xt6WSr_G8w6w1..z7"); Historia Środa, 24 stycznia 2018 (05:48) window.addEventListener('load', function(){var lib = document.createElement('script');lib.src='https://js.iplsc.com/inpl.emotion/1.0.33/inpl.emotion.js';lib.async=true;document.body.appendChild(lib);});window.Inpl = window.Inpl || {};window.Inpl.Emotions = window.Inpl.Emotions || {};window.Inpl.Emotions.API_URL ='/' + 'emotions-api/v1/emotion';window.Inpl.Emotions.ObjectId ='2513126';window.Inpl.Emotions.TypeId ='1';Lubię toLubię to1Super1Hahaha0Szok0Smutny0Zły0Lubię toSuper2Udostępnij .container-emotions-like-bar { margin-bottom: 20px; height: 40px; } window.addEventListener('emotionReady', function(){ const likeBarContainer = document.querySelector('.container-emotions-like-bar'); window.Inpl.Emotions.initLikeBar({container: likeBarContainer, theme:'rect', color: '#4da3dc', reactionsDisabled: 0}) }) Schabowy, tatar i golonka? Zapomnij. Dziczyzna? Chyba tylko dla panicza. A bigos myśliwski? Zwyczajny Polak nie wiedziałby nawet co to takiego. Sprawdź, co naprawdę jadano przed stuleciem. Reklama (function() { if( window.innerWidth < 1000 ) { var adContainer = document.getElementById("adStandardTop1"); if(adContainer) adContainer.style.display = "none"; var lboxContainer = document.getElementById("ad-labelbox"); if(lboxContainer) lboxContainer.style.height = "0px"; var adGoraSrodekHelper = document.querySelector(".gora_srodek_helper_cont_mob"); adGoraSrodekHelper.id = "ad-gora_srodek"; window.addEventListener("Inpl.gora_srodek.loaded", function(ev) { document.querySelector("#gora_srodek_mobile .boxHeader").style.display = "block"; document.querySelector("#gora_srodek_mobile .boxBody").style.display = "block"; if ("1" == "1") document.getElementById("gora_srodek_mobile").parentNode.style.display = "inline-block"; document.querySelector("#placeholder-gora_srodek_mobile").style.display = "none"; }); } if(Inpl.Ad.settings.noAdvertisement === true) { document.getElementById("gora_srodek_mobile") && (document.getElementById("gora_srodek_mobile").style.display = "none"); document.querySelectorAll(".article-body__ad-gora-srodek").forEach(function(item) { item.style.display = "none"; }); } })(); Powiedzieć, że przed wojną wieś bywała głodna, to jak nic nie powiedzieć. Siedemdziesiąt procent ludności mieszkało właśnie poza miastem i to w zdecydowanej większości nie w uroczych dworkach ziemiańskich, a w prostych chatach. W wielu rodzinach włościańskich bieda aż piszczała, w szczególności w Polsce "B". Dziś w każdym większym mieście znaleźć możemy restaurację prezentującą się jako przybytek serwujący prawdziwe "chłopskie jadło". Reklamują się one jako sięgające do tradycyjnej kuchni, najlepiej o korzeniach przedwojennych. W menu takiej knajpy znajdziemy naturalnie schabowego na honorowym miejscu, gdzieś mignie tatar i goloneczka, ewentualnie jakaś dziczyzna czy bigos. A! I pierogi. Nie może zabraknąć wypełnionych nadzieniem do granic możliwości, skąpanych w tłuszczyku i obsypanych skwarkami pierogów. Cały problem w tym, że nijak ma się to wszystkie do tego, jak żywili się przed wojną zwyczajni Polacy.Reklama//

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

وسام فرسان المسيح الفقراء ومعبد سليمان (باللاتينية

JAK ZROBIĆ BIOBENZYNĘ AVGAS100LL DO SAMOLOTU Z DZIEGCIA